Senaste inläggen

Av Tommy Jonsson - 18 juni 2013 13:34

Webböversatt

c

17 Juni 2013 — de lipidation staterna (eller ändringar) i vissa proteiner i hjärnan som är relaterade till utvecklingen av Alzheimers sjukdom verkar variera beroende på genotypen och kognitiva sjukdomar, och nivåer av dessa proteiner och peptider verkar påverkas av kost, enligt en rapport publiceras Online först vid JAMA neurologi.

ANNONS
Av Tommy Jonsson - 18 juni 2013 10:02

Lex Sarah-anmälan efter artiklar om Smedängen

Kalmari går 15:41 | Uppdaterad i går 16:50

Barometerns artiklar om missförhållanden på äldreboendet Smedängen gör nu att Kalmar kommun Lex Sarah-anmäler sig själv.

ANNONS
Av Tommy Jonsson - 18 juni 2013 10:01

Hemtjänsten kostar för mycket i Nyköping

Publicerat: måndag 17 juni kl 10:35, Nyheter P4 SörmlandKommentera

Hemtjänsten i Nyköping har dragits med stora underskott sedan kommunen startade med valfrihetssystemet. En orsaken är att det tar för mycket tid att förflytta sig mellan de äldre.


Enligt en utredning som kommunstyrelsen låtit ta fram beror underskotten på att kostnaderna för att utföra en timme hemtjänst hos en kund är högre än den ersättning som utgår från Vård- och omsorgsnämnden.

Nu behöver den kommunala hemtjänsten göra mer tid hemma hos kunden och minska sina kostnader för administration, för att få mera intäkter.

Därför behöver personalens scheman bli mer flexibla för att kunna matcha kundernas behov mot behovet av personal.

Dessutom behöver hemtjänsten enligt utredningen se över hur kundbesöken planeras och förbättra logistiken kring hur personalen tar sig mellan kunderna.

– Vi välkomnar alla granskningar och utredningar som kan hjälpa oss att förbättra vårt resultat, säger Elisabeth Svensson, områdeschef för hemtjänsten.

– Många av de åtgärder som föreslås i utredningen har vi redan startat med. Bland annat mäter vi hur mycket tid varje enskild medarbetare gör hemma hos kund av sin totala arbetstid. Vi ser över och justerar bemanning och arbetstider för att anpassa dem efter kundernas behov av hjälp. Vi försöker också jobba med att minska antalet återbud i dörren hos kunden.

Av Tommy Jonsson - 18 juni 2013 09:59

Privat hemtjänst ger korta beslutsvägar

De korta beslutsvägarna gör oss oerhört flexibla. Kunderna blir nöjda och det ger i sin tur större arbetstillfredsställelse och stolta medarbetare, förklarar Marie Edvardsson, VD och ägare till hemtjänstföretaget Dala Omsorg AB i Falun.

Av Tommy Jonsson - 18 juni 2013 09:57

 

Det är vanligare att äldre återfår funktionsförmågan efter stroke eller höftfraktur om personen bor hemma än i ett särskilt boende. Det visar rapporten ”Registeranalyser av de mest sjuka äldres vård och omsorg” som vi publicerar idag.

Sedan flera år tillbaka har antalet äldre som bor i särskilt boende minskat drastiskt. Mellan 2001 och 2012 försvann uppskattningsvis 30 000 platser. Samtidigt har omfattningen av hemtjänst- och dagverksamhet ökat så att fler kan bo kvar hemma.

Socialstyrelsen har gjort en fördjupad studie och registeranalyser av uppgifter som rör gruppen mest sjuka äldre. Syftet har varit att beskriva förändringar över tid och olika aspekter av vården och omsorgen i ordinärt och särskilt boende.

De som bor kvar hemma får oftare stöd av arbetsterapeut

Resultatet visar bland annat att en större andel av de mest sjuka äldre som bor hemma återfår funktionsförmågan efter stroke och höftfraktur jämfört med dem som bor i särskilt boende. Fler av dem som bor hemma får träffa sjukgymnast och arbetsterapeut direkt efter stroke och en större andel återfår förmågan att gå, klä sig och klara av toalettbesök själv. De har också lägre risk för trycksår efter höftfraktur.

– Skillnaderna kan vara en konsekvens av att personalen, som kan sakna både kunskap och tid, i en del äldreboenden får ta över ansvaret att hjälpa de äldre med träningen. Andra faktorer som kan påverka möjligheten att återfå funktionsförmågan är hälsa och demenssjukdom, säger Anna Bennet, utredare.

Snabbare hjälp i särskilt boende vid akut sjukdom

De som bor i särskilt boende får däremot snabbare hjälp efter stroke och höftfraktur jämfört med dem som bor kvar i hemmet. De vårdas också av specialistläkare vid psykisk sjukdom i större utsträckning och har lägre risk för självmord.

Fakta Socialstyrelsen definierar gruppen de mest sjuka äldre som personer 65 år eller äldre som har omfattande nedsättningar i sitt funktionstillstånd till följd av åldrande, skada eller sjukdom.

Av Tommy Jonsson - 17 juni 2013 13:38

Ellwynska skolan har fått kvalitetsstämpel som vård- och omsorgscollegeEllwynska skolan är från och med den 11 juni certifierat som ett lokalt vård- och omsorgscollege tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm, socialförvaltningarna i Flen och Vingåker och Landstinget Sörmland. Certifieringen som vård- och omsorgscollege innebär att skolan håller en hög kvalitet på sin utbildning och att arbetsplatserna håller hög kvalitet på sina praktikplatser.

Av Tommy Jonsson - 17 juni 2013 13:35

Titti Sjöblom berättar om sin folkkära mammas sjukdom

Mor har ännu kvar sitt tal, sin musikalitet och sitt sociala väsen. Hon kan verka klar i stunden.  Men hon har drabbats av demenssjukdom och det har hon inte själv insikt om.  Det säger Titti Sjöblom, dotter till den folkkära sångerskan Alice Babs.

Att hon nu väljer att berätta om moderns sjukdom är för att slippa spekulationer som beror på okunskap. Det här är första gången som Titti Sjöblom öppet talar om Alice Babs demenssjukdom.

Av Tommy Jonsson - 17 juni 2013 13:33

Pressmeddelande

Testbäddar i vård och omsorg får 20 miljoner

2013-06-17 10:18

VINNOVA gör ytterligare en satsning på 20 miljoner kronor för att stödja utveckling och etablering av testbäddar inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Medlen ska bidra till att idéer från företag och vårdgivare omvandlas till nya innovationer.

VINNOVA har sedan tidigare finansierat fem testbäddar inom ramen för ett regeringsuppdrag. Nu utökas den satsningen med ytterligare 11 projekt som finansieras under ett år med 20 miljoner kronor.

- Sju av dessa projekt kommer att fokusera på att skapa innovationer för de äldre, vilket är ett nytt område för testbäddssatsningen. Det är också spännande att se att man i många projekt väljer att utgå från individuella behov när nya lösningar ska tas fram, säger Elisabet Nielsen, programledare.

Testbäddarna i vården ska arbeta med att utveckla, testa och införa nya produkter, tjänster, processer och organisatoriska lösningar i nära samarbete med företag.

Satsningen ska resultera i att höja innovationsförmågan inom vården och omsorgen, vilket har stor betydelse för att utveckla kvaliteten. Samtidigt kan näringslivets konkurrenskraft stärkas när företag får möjlighet att testa nya koncept, produkter och tjänster.

Regeringsuppdraget ”Uppdrag att genomföra en satsning med syfte att utveckla testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg” sker i samråd med Sveriges Kommuner och Landsting och Tillväxtverket.

För mer information: Elisabet Nielsen, programledare, 08-473 31 07 Daniel Holmberg, pressekreterare, 08-473 30 53

Presentation


Välkommen till min bevakning av det som händer inom vård och omsorg

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Omsorgsbevakning med Blogkeen
Följ Omsorgsbevakning med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se