Senaste inläggen

Av Tommy Jonsson - 17 juni 2013 13:28

Kritik mot gemensam tvätt på demensboende

Publicerat: kl 10:37, Nyheter P4 Örebro

Det gemensamma tvättandet av de äldres kläder på demensboendet Esslatorp i Vretstorp har inte skett helt utan problem. Det stod klart efter att P4 Örebro i förra veckan berättade om tvättprojektet.


Lyssnare hörde av sig och sa att det bland annat händer att kläderna blandas ihop, skickas hem till fel person och att kläder har blivit förstörda.

Enhetschefen på demensboendet, Mehmed Hasanbegovic, säger att det stämmer, men att de fåtal plagg som blivit förstörda har ersatts.

Den här veckan ska ett datasystem tas i bruk, och då ska det bli lättare att ha koll på de olika personernas tvätt, säger projektledare Ola Sjölin .

Av Tommy Jonsson - 16 juni 2013 15:47

Kö till äldreboende

Hur kan det vara problem med kö till äldreboende till våra äldre invånare när det går snabbt att ordna boende med uppassare till ensamkommande 20-25 åringar eller är det så att vi svenskar är mindre värda för politikerna?

Svar

  • Kö till äldreboende (Socialdemokraterna) 2013-06-12

    Hej Nilsson! Ansöker man om särskilt boende och blir beviljad denna insats så skall beslutet verkställas inom tre månader. Det går alltså inte att låta brukaren vänta utan platsen ska fram innan de tre månaderna är slut. Verkställer vi inte detta får vi vitesföreläggande från socialstyrelsen plus att vi ändå ska verkställa besluten.      Just nu är det många som har blivit beviljade äldreboendeplatser. Fler än vad vi för tillfället har därför är det kö. En som blir beviljad plats på ett äldreboende har ett stort behov av vård och omsorg och kan därmed inte få plats i vilken lägenhet som helst utan dessa måste vara godkända enligt de normer som socialstyrelsen tagit fram. Boende för ensamkommande flyktingbarn har vi diskuterat i ca ett år. Vi har också planerat ett boende för ungdomar inom LSS verksamheten. Det har nu visat sig att det dröjer innan detta behov behöver verkställas och det är anledningen till att vi kommer att utöka antalet platser för ensamkommande ungdomar.  Det går inte att låta våra äldre bo i en lägenhet som ensamkommande ungdomar bor i. Så INGEN, INGEN oavsett om du är svensk eller invandrare är mindre värd än den andra för oss socialdemokrater ALLA är därmed LIKA mycket VÄRDA. Vi gör därmed ingen skillnad på invandrare eller svenskar.

    Mvh Karl-Erik Olsson (S) Oppositiosnråd

Av Tommy Jonsson - 16 juni 2013 15:46

Svensk studie visar minskad risk för demens                                   

 

Chengxuan Qui, med dr

Lars Bäckman, professor; båda Aging Research Center, Karolinska institutet, Stockholm

 

Autoreferat. En svensk studie publicerad i Neurology visar att risken att utveckla demens kan ha minskat under den senaste 20-årsperioden. Studien är baserad på data från Kungsholmsprojektet, som pågick mellan 1987 och 2000, och SNAC-K-projektet, en pågående populationsbaserad studie som startade 2001.

Demens är den vanligaste kroniska sjukdomen hos äldre över 75 år och den största orsaken till funktionsnedsättning och institutionalisering. 36 miljoner människor världen över är för närvarande drabbade. Vaskulära faktorer och relaterade hjärtsjukdomar är viktiga riskfaktorer för både vaskulär demens och Alzheimers sjukdom.

Den aktuella studien är baserad på två tvärsnittsundersökningar av totalt 3 275 personer över 75 år boende på Kungsholmen i Stockholm. De två undersökningarna genomfördes av läkare, psykologer och sjuksköterskor. Under tidsperioderna 1987–1989 och 2001–2004 erhöll 523 personer demensdiagnos enligt internationellt etablerade kriterier. Förekomst av demens och överlevnad under de två tidsperioderna jämfördes med olika statistiska modeller med kontroll för de viktigaste förväxlingsfaktorerna.

Resultaten visade att förekomsten av demens var likartad under de två tidsperioderna för både män och kvinnor över hela åldersspannet (17,5 procent 1987–1989 respektive 17,9 procent 2001–2004), trots att överlevnaden bland personer med demens har ökat påtagligt under den senare tidsperioden. Det faktum att prevalensen var oförändrad medan överlevnaden ökade innebär att risken för att utveckla demens måste ha minskat mellan perioderna 1987–1989 och 2001–2004.

Den minskade risken att utveckla demens överlappar den minskning av hjärtsjukdomar och andra vaskulära problem som kan ses under de senaste årtiondena; bättre prevention och behandling när det gäller vaskulära sjukdomar kan vara viktiga faktorer som ligger till grund för den minskade risken att insjukna i demens.

Minskningen av risken för demens är positiv för enskilda individer, men tyvärr är inte minskningen tillräckligt stor för att uppväga det faktum att fler människor lever allt längre, vilket ökar det antal personer som drabbas. Detta betyder att såväl de samhällsekonomiska och sociala påfrestningarna som behoven av vård och omsorg relaterade till demens kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren.

Av Tommy Jonsson - 16 juni 2013 15:43

Äldreomsorg – Hemtjänsten måste ta ansvar

2013-06-14

 

Tänk dig en äldre person på 80+, som sen många år lider av diabetes och därtill har tilltagande demens. Personen har hemtjänst, som även inkluderar inköp. Till saken hör att den äldre också är mycket glad i kakor och sötsaker.  Brukaren får varje dag sina diabetessprutor av hemtjänstpersonalen. Men trots det ligger värdena högt. Vårdcentralens läkare och hemsjukvårdens distriktssköterska

Av Tommy Jonsson - 16 juni 2013 15:39

Personalen utbildar vikarierna

BåstadPublicerad 16 juni 2013 kl. 04:00
 

Under veckan som gått har kommunens sommarvikarier inom vård och omsorg haft en första fulltecknad introduktionsvecka.

    Undersköterskorna Anna-Lena Stefansson och Helena Andersson spelar upp en liten scen för gruppen av sommarvikarier. Det är dags för "Astas" dusch, men frågan är om personalen på äldreboendet bemöter henne på rätt sätt. Ämnet är just bemötande och scenen blir utgångspunkt för en diskussion i gruppen.

– Det är bra att lära känna andra sommarvikarier och personalen. Jag tror att de flesta frågor får svar här, sedan får man ju vara ute på introduktion i verksamheten också, säger Matilda Hofvendahl som ska jobba som undersköterska på Skogslidens äldreboende i sommar.

Den gångna veckan har sommarpersonalen inom vård och omsorg påbörjat sin introduktion. Matilda Hofvendahl pluggar till sjuksköterska och har, som några av de 70 vikarierna, jobbat i kommunen tidigare. Men för flera av dem är vård och omsorg något nytt.

Under introduktionen avhandlas allt från lyftteknik och palliativ vård till hygien, bemötande och värdegrund, precis som mer praktisk information om bilar och nycklar.

– Sommarvikarierna är väldigt engagerade, de ifrågasätter också. Då får vi en diskussion om hur vi gör ute i vården och om hur vi kan bli bättre, säger Susanne Sorman, som är enhetschef inom hemtjänsten.

Det är personalen ute i verksamheten som själva utformat utbildningen och håller i trådarna, en helt ny satsning. Under två veckor blir det nio dagars utbildning där teori varvas med praktik, i stället för att som tidigare års vikarier gå bredvid under två introduktionsdagar.

– Det blir en helt annan kontakt med sommarvikarierna. Vi vill ha deras tankar och fånga upp de områden där de är osäkra, säger Susanne Sorman.

Undersköterskor, sjuksköterskor, enhetschefer och handläggare är delaktiga.

– Det som är nytt är att det är undersköterskorna som har tagit initiativet och det är det jag tycker är så bra. De har egentligen inte varit med tidigare år, men det är de som är viktigast.

I september ska det nya upplägget utvärderas.

Emelie Malmros emelie.malmros@hd.se

Av Tommy Jonsson - 16 juni 2013 15:36

Arne ramlade 15 gånger på äldreboende



Hustrun och sonen mycket kritiska till bristen på omvårdnad. I nio  månader bodde 86-årige Arne Blennå på ett äldreboende i Hudiksvall och under den  tiden ramlade han 15 gånger. Fyra gånger tvingades han söka sjukhusvård.

Det var först när Arne som har demenssjukdomen Alzeimer fick komma till ett  riktigt demensboende som han slutade ramla. Och anhöriga menar att cheferna på  det gamla boendet inte brydde sig om att sätta in åtgärder så att olyckorna  förhindrades.

Read more: http://www.exponerat.info/arne-ramlade-15-ganger-pa-aldreboende/#ixzz2WNzzFWlm

Av Tommy Jonsson - 16 juni 2013 15:32

Bok: Möta personer med demens

Publicerad 2013-06-12 15:33:13 i Bokhyllan,

Att möta personer med demens Anna-Karin Edberg (red) Studentlitteratur, 2:a upplagan, 2011
 
I den här boken finns det texter med olika teman som berör omvårdnad och omsorg om personer med demenssjukdom skrivet utifrån synsättet personcentrerad omvårdnad och med individen i fokus. I den första texten skriven av Anna-Karin Edberg som även är bokens redaktör så finns rubriken "En person är inte bara en hjärna." Det blir skillnad när man säger person med demenssjukdom istället för när man säger en "dement" person. Väljer man det sistnämnda synsättet så ser man en diagnos, väljer man det första synsättet så ser man människan först och sjukdomen i andra hand. Vårt eget förhållningssätt spelar stor roll när vi möter andra människor!
 
I inledningen ställer Anna-Karin tre viktiga frågor, om du arbetar inom omvårdnad/omsorg, fundera då regelbundet över dessa frågor.
  • Hur arbetar vi idag?
  • Vad gör vi som är bra?
  • Vad kan vi göra bättre?
Första delen av boken handlar om att möta personer med demens, den demenssjukes upplevelse av den egna identieten, att leva med långt framskriden demenssjukdom, att vara vårdare, att vara anhörig och ett kapitel om yngre demenssjukas sitiuation. Andra delen av boken handlar om att vårda personer med demens med kapitel som handlar om integritet, den fysiska miljön, vårdklimat, smärtlindring och beteenden som kan vara svåra att tolka och förstå, med mera.
 
Bra texter rika på information som kan ge ökade kunskaper. En värdefull bok för alla som arbetar med demenssjuka men även för dig som kanske inte jobbar inom demensvården men som vill veta mer om demenssjukdomar och hur en god omvårdnad och omsorg kan se ut.

Av Tommy Jonsson - 15 juni 2013 05:25

Avtal klart med KFS för vård och omsorg

AVTAL 2013-06-10 Kommunal har tecknat ett nytt avtal med KFS för anställda inom vård och omsorg. Löneökningar på minst 1 700 kronor, höjda lägstalöner och rätt att säga nej till avbruten semester är några av framgångarna.

Presentation


Välkommen till min bevakning av det som händer inom vård och omsorg

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards